Brittisk bingo

I det klassiska och omåttligt populära spelet bingo ska du som spelare markera nummer på din bingobricka efter hand som de ropas ut av utroparen. Till skillnad från den 75-bollars bingo vi svenskar är vana vid, spelar man i Storbritannien bingo med 90 bollar. Även bingobrickorna är lite annorlunda utformade än svenska sådana, då de har en “vild” ruta i mitten av rutnätet. I övrigt skiljer sig inte de bägge varianterna särskilt mycket åt.

Bingon i Storbritannien då och nu

Spelet tros ha kommit till Storbritannien under 1700-talet och härstammar från ett italienskt lottospel. Hur den moderna version av spelet egentligen kom till är lite oklart, men man vet med säkerhet att den moderna utformningen av bingobrickan 1942 patenterades av Erwin S. Lowe.

Med åren har den traditionella bingon blivit väldigt populär i hela Storbritannien och allt fler bingohallar öppnade årligen fram till år 2005. Sedan 2005 har det istället skett en minskning av antalet hallar och även antalet bingoklubbar i Storbritannien har minskat från nästan 600 stycken år 2005 till färre än 400 i i början av 2014. Anledningen till att hallarna och klubbarna stänger, tros bland annat vara höga skatter, rökförbudet och det ökade antalet bingosajter på nätet.

Bingon är nästan ofattbart stor i Storbritannien, där 102 715 personer var anställda inom spelindustrin år 2014. Den siffran är trots allt en minskning med 5,3% från föregående år. Mellan april 2009 och mars 2014 höll den brittiska spelmyndigheten koll på hur många personer som spelade. Mellan april 2013 och mars 2014 noterades en ökning på 6% i antalet spelare jämfört med samma tidsperiod under det föregående året. Under denna tidsperiod spelade britterna för totalt 6,8 miljarder pund på bland annat bingo. Man såg också en ökning av antalet människor som spelade bingo på sina mobiltelefoner – en ökning på hela 22%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *